Zilveren broodmand Van Kempen en Begeer

Ref.nr: .

Helaas is deze broodmand reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie stukken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Schitterende broodmand van het bekende zilverbedrijf Van Kempen en Begeer. Koninklijke Van Kempen & Begeer kenmerkt zich door het van oudsher aanwezige ambachtelijke vakmanschap.

De basis voor Koninklijke Van Kempen & Begeer werd gelegd in 1777, toen Johannes Mattheüs van Kempen, geboren in 1764 te Utrecht als enige zoon van Pieter van Kempen en Margaretha van Sweringen, bij Meester Den Briter in de leer ging om zilversmid te worden. Johannes Mattheüs van Kempen werd in 1789 als meester opgenomen in het gilde waarmee hij zijn eigen meesterteken mocht voeren. De start van een eeuwenlange traditie in vakmanschap was een feit toen ook zijn zonen Pieter Johannes en Johannes Mattheüs voor het zilvervak kozen.

Bij de opening van een nieuwe fabriek in juni 1858 ontving het bedrijf van Koning Willem III het predikaat “Koninklijk”, nadat in 1841 reeds toestemming was verkregen het Koninklijk Wapen te voeren. Door van tijd tot tijd de hand te leggen op ambachtelijke specialisten die een nieuwe vaardigheid of werkwijze in Voorschoten konden introduceren, breidde Van Kempen zijn organisatie steeds verder uit. Zo ontstond het Engelse systeem om lepels en vorken te maken en de galvano-plastic afdeling, waarin men sculpturen van zilver kon maken. Zelfs beeldhouwwerken van 5 meter hoog werden vervaardigd. Een voorbeeld hiervan zijn de beelden van Plein 1813 in Den Haag.

Het bedrijf was inmiddels toe aan export en hiertoe werden internationale kantoren geopend. Daarnaast behoorde Nederlands-Indië tot een van de grootste afzetgebieden. Na de dood van J.M. van Kempen III in 1877 werd zijn jongste zoon J.M. van Kempen IV de leider van het bedrijf. De zaak was inmiddels uitgegroeid tot een industrieel bedrijf. In 1936 werden de eerste verzilverde artikelen geproduceerd onder de naam Keltum. Koninklijke Van Kempen & Begeer en Keltum bieden u tot op de dag van vandaag kwaliteit en raffinement door vakmanschap, modern design en eigentijdse productietechnieken te combineren (bron: website Van Kempen en Begeer).

Maker: Van Kempen en Begeer
Datering: 1934

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze zilveren broodmand is volledig nagezien
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk