Vita icoon van Johannes de Doper

Ref.nr: IC05.

Op dit vita-icoon is het leven van Johannes de Doper te zien.

Dit icoontype wordt ook wel “Johannes, Engel in de woestijn” genoemd, omdat “Johannes Prodromos” (Johannes de Voorganger, zoals de orthodoxe kerken Johannes de Doper noemen) hier is afgebeeld met vleugels, als een boodschapper, engel. Naast deze gevleugelde Johannes de Doper in het midden zien we links zijn geboorte en zijn doopactiviteiten in de Jordaan. Rechts staat de onthoofding met Salomé afgebeeld en de vondst van het hoofd. In de bovenrand zien we God de Vader.

Het verhaal gaat als volgt. Galilea 34 na Christus: “Vraag me wat je wilt en ik zal het je geven,” zegt koning Herodes Antipas tegen Salomé. “Ik wil dat u mij hier op een schotel het hoofd van Johannes de Doper geeft,” antwoordt ze.

Johannes de Doper was een joods profeet. Wetenschappers zijn van mening dat hij verwant is aan Maria, de moeder van Jezus van Nazareth. Johannes was de enige zoon van priester Zacharias en diens vrouw Elisabeth. Zij was onvruchtbaar, maar de aartsengel Gabriël kondigde Johannes’ geboorte aan. Op 24 juni werd hij geboren; een dag die tot nog toe gevierd wordt in het Christendom.

Johannes riep in zijn latere leven omtrent het gebied Galilea Joden op om deugdzaam te leven en eerbied te tonen aan God. Hij begon mensen te dopen, wat hem zijn bijnaam opleverde. Johannes kreeg veel volgelingen en werd beroemd om zijn doping van Jezus bij de Jordaan. Volgens het Evangelie van Mattheüs weigerde Johannes aanvankelijk Jezus te dopen met de woorden: “Ik zou door jou gedoopt moeten worden.”

Ondertussen heerste Herodes Antipas, zoon van Herodes de Grote, als vorst over de streken Galilea en Perea. Hij scheidde van zijn eerste vrouw om te kunnen trouwen met Herodias, de vrouw van zijn broer. Johannes berispte Antipas vaak in zijn prediken, omdat het tegen Gods wet was om met de vrouw van zijn broer een relatie te hebben, tot ongenoegen van Antipas.

Antipas besloot Johannes in de cel te gooien, maar niet te vermoorden; hij luisterde namelijk graag naar de leer van de Doper. Toen Salomé, de dochter van Herodias, echter een dans voor Antipas opvoerde, zwoer hij als wederdienst haar iets te geven. Zij vroeg haar moeder wat ze moest doen. Herodias beval haar om te vragen om Johannes’ hoofd op een schotel, uit wraak voor zijn prediken tegen haar relatie met Antipas. De vorst voelde zich verplicht Salomés wens te vervullen en onthoofdde Johannes.

U bent van harte welkom in onze winkel om deze icoon in werkelijkheid te bekijken. Telefonisch of online reserveren of bestellen kan ook; de icoon wordt dan kosteloos bij u thuis bezorgd.

Rusland
Tempera op paneel
HxB 22 x 18 cm
Datering: 19e eeuw

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze icoon is volledig nagezien
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk