Strakke Amsterdamse School pendule

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Een mooie, strakke Amsterdamse school pendule. De klok heeft een achtdaags uurwerk, hetgeen betekent dat hij na het opdraaien ongeveer een week loopt. Hij is voorzien van een gongslagwerk op meerdere staven; de klok slaat meerdere diepe tonen op de hele en halve uren. Een heerlijk geluid!

De klok heeft een decoratieve kast van eiken- en coromandelhout en doet het goed in vrijwel elk interieur. Leuk bijvoorbeeld in een kast, op een bijzettafeltje of op de vensterbank.

De klok is voorzien van een zogenaamd Pfeilkreuz uurwerk, dat te herkennen is aan het symbool met de pijlen. Hierover is veel te vertellen:

De oprichter van de “Pfeilkreuz” horlogefabriek, Paul Landenberger, trad in 1869 toe tot het bekende bedrijf Junghans. Hij trouwde op 27 augustus 1872 met Frida Junghans, de dochter van oprichter Erhard Junghans. Toen bleek dat het bedrijf Junghans zou worden overgedragen aan de twee Junghans-zonen, richtte Landenberger met een vennoot een eigen klokkenfabriek op die eerst de naam Landenberger en Lang had en in 1883 omgedoopt werd tot Hamburg-Amerikanische Uhrenfabrik.
De naam is ontstaan door het hoofdkantoor van het bedrijf in Hamburg, gecombineerd met de Amerikaanse stijl van de uurwerken. In constante concurrentie met het bedrijf Junghans ontwikkelde het bedrijf zich meer en meer. Van 1876 tot 1905 steeg het aantal werknemers van 50 naar 1000. In 1919 trok de oprichter van het bedrijf, Paul Landenberger, zich terug uit het bedrijf. De oudste zoon Paul werd in 1921 algemeen directeur en de zonen Richard en Kurt, evenals de schoonzoon Paul Gunsser werden directeur. De economisch moeilijke jaren van 1925/26 dwingen het bedrijf om samen te gaan werken met de sterkere concurrent Junghans. Op 1 juli 1926 wordt een belangengemeenschap opgericht die bestaat uit Hamburg-Amerikanische Uhrenfabrik AG, Gebrüder Junghans AG en Vereinigte Uhrenfabriken AG, voorheen Gustav Becker, Silezië.

U bent van harte welkom om de klok te komen bekijken in onze winkel. Online of telefonisch bestellen is uiteraard ook mogelijk; de klok wordt dan gratis bij u thuis bezorgd.

Achtdaags uurwerk
Slagwerk op meerdere gongstaven
Uur- en halfuurslag
Eiken- en coromandelhout
Amsterdamse School
Pfeilkreuz uurwerk
Nederlands ontwerp, Duits uurwerk
Afm. HxBxD: 21,5 x 25 x 12 cm
Datering: ca. 1925

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze klok is volledig nagezien
  • Drie jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging
  • Online reserveren of bestellen mogelijk