Sculptuur Dominique van den Bossche

Ref.nr: BB25.

Een sculptuur van biscuitporselein, gemaakt door schilder, beeldhouwer en decorateur Dominique van den Bossche (ook wel Domien van den Bossche genoemd).

In deze sculptuur zien we de God Pan, samen met de nimf Syrinx. Pan wordt geassocieerd met natuur, herders en muziek; de nimf Syrinx is een mythologische natuurgeest. Volgens de mythe werd Syrinx geadoreerd door de god Pan. Toen zij op een bepaald moment werd achterna gezeten door de amoureuze Pan ging ze op de vlucht. Ze strandde bij de rivier Ladon, die zij niet kon passeren. Ten einde raad deed ze een gebed, dat werd verhoord en ertoe leidde dat Syrinx net op tijd veranderde in een rietstengel. Pan kon niet anders dan de hoop opgeven en hij blies gefrustreerd langs het riet. Hij ontdekte dat dit een bepaalde toon gaf en sneed het riet af om er een panfluit van te maken. De oude Grieken noemden deze panfluit syrinx.

Biscuitporselein is een type keramiek dat wordt gebakken op een hogere temperatuur dan aardewerk, maar zonder glazuur. Hierdoor krijgt het een matte en poreuze afwerking; erg bijzonder om te zien.

Dominique van den Bossche werd geboren in Gent in 1854 en overleed in 1906. Hij was een leerling van Louis Van Biesbroeck, Theodore Canneel and Pierre De Vigne-Quyo. Hij werkte ook regelmatig samen met de architect Jacob Semey. Van den Bossche is vooral bekend geworden met zijn schulpturen van historische taferelen (waartoe ook deze sculptuur behoort) en zijn portretten. De erepenning die hij vervaardigde voor Dr. Victor Deneffe is te zien in het Gents Stadsmuseum.

U bent van harte welkom in onze winkel om dit beeld van Dominique van den Bossche in werkelijkheid te bekijken. Online of telefonisch bestellen is ook mogelijk; informeert u gerust naar de mogelijkheden. Bezorging is kosteloos binnen Nederland en België.

Biscuitporselein
Dominique van den Bossche
Pan en Syrinx
90 cm hoog

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Grote collectie beelden
  • Hoge kwaliteit
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk