Pubclock W. Potts & Sons

Ref.nr: S02.

Een Engelse schoolklok – ook wel pubclock of pubklok genoemd – gesigneerd W. Potts & Sons, met mahoniehouten rand.

De klok is voorzien van een achtdaags uurwerk, wat inhoudt dat hij eens per week opgedraaid moet worden (al is het geen enkel probleem als dit een keer vergeten wordt). Ook heeft deze klok een snek. Dat is een kegelvormig onderdeel dat ervoor zorgt dat de klok extra precies op tijd loopt. De snek houdt namelijk bij uurwerken die met een veer aangedreven worden de aandrijfkracht constant, onafhankelijk van de zich in de loop van de week steeds verder ontspannende veer.

Potts of Leeds was een grote Britse fabrikant van openbare klokken, gevestigd in Leeds, Yorkshire, Engeland. William Potts werd geboren in december 1809 en ging in de leer bij Samuel Thompson, een klokkenmaker uit Darlington. In 1833, op 24-jarige leeftijd, verhuisde William naar Pudsey bij Leeds om zijn eigen bedrijf op te zetten. Aanvankelijk hield het bedrijf zich vooral bezig met uurwerken van particulieren, maar dit breidde zich geleidelijk uit naar de vervaardiging en reparatie van public clocks, klokken voor openbare ruimtes. Tijdens zijn hoogtijdagen maakte Potts of Leeds vele openbare klokken voor kathedralen, kerken, gemeentehuizen, scholen, kunstwerken en spoorwegen in zowel binnen- als buitenland. Koningin Victoria verleende het bedrijf in 1897 een koninklijke onderscheiding.

Deze pubclock is rond 1910 gemaakt en heeft, zoals de meeste Engelse schoolklokken, geen slagwerk. Uiteraard is deze klok, net als al onze klokken, vakkundig gereviseerd door onze ervaren en rijksgediplomeerde klokkenmaker. Hierdoor weet u zeker dat u een goede, authentieke klok koopt waar u geen omkijken naar heeft.

Achtdaags uurwerk met snek en ketting
W. Potts & Sons
Mahonie kast
Ø 38 cm
Datering: ca. 1910

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze klok is vakkundig gereviseerd
  • Drie jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis wereldwijde bezorging
  • Online reserveren of bestellen mogelijk