Pilarenklokje, Josefientje

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Een charmant Josefientje dat het goed doet op bijvoorbeeld een bureau, vensterbank of side table.

Het klokje is voorzien van een achtdaags uurwerk zonder slagwerk; ook geschikt voor liefhebbers van ‘stille’ klokken dus. Het heeft een mahoniehouten kast met prachtig donkerbruin patina, bol glas, decoratieve slinger en een pfeilkreuzuurwerk. Over dit laatste is vrij veel bekend.

De oprichter van de “Pfeilkreuz” horlogefabriek, Paul Landenberger, trad in 1869 toe tot het bekende bedrijf Junghans. Hij trouwde 27 augustus 1872 met Frida Junghans, de dochter van de oprichter Erhard Junghans. Toen bleek dat het bedrijf Junghans zou worden overgedragen aan de twee Junghans-zonen, richtte Landenberger met een vennoot een eigen klokkenfabriek op die eerst de naam Landenberger en Lang had en in 1883 omgedoopt werd tot Hamburg-Amerikanische Uhrenfabrik.

De naam is ontstaan door het hoofdkantoor van het bedrijf in Hamburg, gecombineerd met de Amerikaanse stijl van de uurwerken. In constante concurrentie met het bedrijf Junghans ontwikkelde het bedrijf zich meer en meer. Van 1876 tot 1905 steeg het aantal werknemers van 50 naar 1000. In 1919 trok de oprichter, Paul Landenberger, zich terug uit het bedrijf. De oudste zoon Paul werd in 1921 algemeen directeur en de zonen Richard en Kurt, evenals schoonzoon Paul Gunsser werden directeur. De economisch moeilijke jaren van 1925/1926 dwingen het bedrijf om samen te gaan werken met de sterkere concurrent Junghans. Op 1 juli 1926 wordt een belangengemeenschap opgericht die bestaat uit Hamburg-Amerikanische Uhrenfabrik AG, Gebrüder Junghans AG en Vereinigte Uhrenfabriken AG, voorheen Gustav Becker, Silezië.

Achtdaags uurwerk
Geen slagwerk
Mahoniehouten kast
Bol glas
Maker: Hamburg Amerikanische Uhrenfabrik
Duitsland
Datering: ca. 1900

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze klok is volledig nagezien
  • Drie jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis thuisbezorgd in Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk