Wie wij zijn

Hallo, wij zijn Sander en Marlies Melenhorst. Leuk dat u zich interesseert voor onze winkel! Wij vertellen u graag wat meer over onszelf en de zaak.

Sander heeft van jongs af aan al een passie voor antiek. Als ventje van twaalf hield hij zich, als rechterhand van zijn vader Wil, al bezig met kleine antiekreparaties. Tevens ging hij met opa iedere zaterdagochtend de markt op met antieke spullen; het handelen is hem dus met de paplepel ingegoten!

Na het afronden van zijn opleiding besloot Sander zijn hart te volgen en zijn vader te gaan helpen in diens antiekwinkel: Melenhorst Antiek. Tien jaar lang hebben Melenhorst Senior en Junior gezamenlijk het bedrijf gerund, totdat begin 2015 het moment kwam voor Wil om een stap terug te doen en met pensioen te gaan. Dit was een uitgelezen moment voor Marlies, Sanders vrouw, om zich ook in te gaan zetten voor de zaak. Ook zij is namelijk wild van antiek!

Sinds die tijd leiden wij samen, met heel veel plezier, het familiebedrijf. Ook bij Wil kruipt het bloed waar het niet gaan kan, waardoor hij nog zeer regelmatig in de winkel te vinden is. Komt u gerust eens bij ons langs; we vinden het leuk om u te ontmoeten.

"Sander heeft van jongs af aan al een passie voor antiek"

Hoe het allemaal begonnen is

Veertig jaar geleden werkte (schoon)vader Wil nog in een drukkerij, maar droomde hij al over een eigen antiekwinkel. Hij was ooit eens spelenderwijs begonnen met de reparatie van een klokje, welke hij tot zijn eigen verbazing wist te verkopen aan een buurman. Dit groeide uit tot een fascinatie voor antieke klokken en antiek in het algemeen.

In 1979 besloot hij van de dagdromen boven de drukpersen werkelijkheid te maken en startte hij zijn eigen antiekwinkeltje. Of eigenlijk: antiekschuur, gewoon achter het huis. Hier repareerde, restaureerde en verkocht Wil antieke klokken en meubelen; dit alles nog naast zijn baan bij de drukkerij. Door zijn recht-toe-recht-aan bedrijfsvoering met lage kosten, gecombineerd met oog voor kwaliteit en een gezonde handelsgeest, kon hij hoogwaardig antiek voor scherpe prijzen aanbieden. Dit leverde hem al snel een vaste klantenkring op. Zo’n vijf jaar later kon hij hierdoor zijn droom helemaal realiseren en zijn baan opzeggen, om zich permanent te gaan richten op zijn antiek. De verhuizing naar de Rijksstraatweg werd in gang gezet, waar hij een èchte winkel begon.

Inmiddels zijn we veertig jaar en vele ontwikkelingen verder, waarin we qua filosofie altijd trouw zijn gebleven aan hoe we ooit begonnen zijn: het eenvoudigweg bieden van hoogwaardig antiek voor nette prijzen. Wat wèl is veranderd, is ons pand: de winkel is inmiddels uitgegroeid tot een imposante 600 m² met daarnaast nog een restauratiewerkplaats! Wie had dat in 1979 kunnen denken?


Wat u bij ons vindt

filmpje
In onze winkel vindt u een ruime collectie kwaliteits-antiek. Wij zijn gespecialiseerd in antieke klokken; hiervan hebben wij er ruim 300 in de winkel! Daarnaast hebben wij vele antieke kasten, tafels en andere antieke meubelen, naast ook schilderijen, ikonen, spiegels, kroonluchters en antiek zilver.

U kunt er van op aan dat al onze stukken authentiek en van de beste kwaliteit zijn. Vóór de verkoop worden ze door ons uitgebreid nagekeken en, waar nodig, met tact en finesse gerestaureerd. Ook voor de restauratie en reparatie van uw eigen antiek bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zorgen ervoor dat elk uurwerk correct afgesteld staat, elk slagwerk mooi klinkt, elk deurtje soepel sluit en elk laatje lekker loopt. Kortom: het moet piekfijn in orde zijn en niet anders.

En omdat u moet kunnen vertrouwen op onze kwaliteit, gaan we ver in onze service. Zo krijgt u bijvoorbeeld drie jaar garantie op uw bij ons gekochte antiek; gewoon, als extra zekerheid.


Hoe wij te werk gaan


Laten we eerlijk zijn: wij zijn vak-idioten. De afgelopen veertig jaar hebben voor ons in het teken gestaan van antiek, antiek en nog meer antiek. Daardoor heeft dit wereldje voor ons eigenlijk geen geheimen meer en hebben we een uitgebreid en betrouwbaar netwerk op kunnen bouwen. Op die manier hebben we het voorrecht de mooiste dingen tegen te komen, die we u dan weer tegen een goede prijs aan kunnen bieden.

De selectie van aan te kopen stukken gaat ongeveer als volgt: eerst speuren we naar mooi antiek, zowel in Nederland als in de rest van Europa. Wanneer er interessante stukken op ons pad komen, kijken we gezamenlijk of iets simpelweg mooi en bijzonder genoeg is. Komt een stuk door deze eerste keuring, dan zetten we vervolgens Sander er op: hij is namelijk een purist met oog voor detail en een encyclopedische kennis van zaken. Elk stuk wordt door hem uitgebreid onderzocht op authenticiteit en gaafheid. Alleen het beste antiek komt door zijn keuring, soms tot wanhoop van de rest van ‘team Melenhorst’! Tenslotte worden in onze restauratiewerkplaats nog de puntjes op de i gezet, voordat het stuk in de verkoop gaat.

In onze werkplaats kunt u ook terecht voor restauraties en -reparaties van uw eigen antiek. Met tact, fijne hand en oog voor detail wordt het dan door ons hersteld. Van te voren maken we heldere afspraken om de werkzaamheden en het budget vast te stellen, zodat u vooraf weet waar u aan toe bent en achteraf helemaal tevreden bent met het resultaat.


Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Over ons
We nodigen u van harte uit om eens langs te komen in onze winkel. Als u al weet wanneer u wilt komen, kunt u een afspraak maken. Dan zorgen wij dat we persoonlijk aanwezig zijn in de winkel. Gewoon onaangekondigd langskomen kan ook; binnen de openingstijden is er altijd iemand in de winkel.

Ook gebeurt het steeds vaker dat onze klanten ‘op afstand’ bij ons kopen. Dit kan via de bestelknoppen op deze website of door contact met ons op te nemen via e-mail of telefoon. Wij verschepen ook internationaal; (bijna) alles is mogelijk.

Neemt u dus gerust contact met ons op. Bedankt dat u de tijd heeft genomen ons een beetje beter te leren kennen en graag tot ziens!