Ovale glaspendule

Ref.nr: P13.

Een prachtige en bijzondere ovaalvormige glaspendule met messing kast en facetgeslepen glas. De wijzerplaat is gemaakt van emaille en voorzien van Romeinse cijfers en Breguetwijzers; deze zijn vernoemd naar de oorspronkelijke bedenker van deze vorm wijzers. De klok heeft een gongslagwerk op de hele en halve uren.

Kenmerkend voor glaspendules is de zogenaamde kwik-compensatieslinger. Deze is in 1712 bedacht door Georg Graham, als oplossing voor het sneller en langzamer lopen van klokken door temperatuurswisselingen. Bij hogere temperaturen zet metaal van de slinger namelijk uit, waardoor de klok langzamer gaat lopen, en bij lagere temperaturen gaat de klok juist sneller lopen, doordat het metaal krimpt. Bij deze slinger hangen aan de stalen slingerstaaf twee glazen cilinders die gevuld zijn met kwik. Een lengteverandering van de staaf wordt door het rijzen of dalen van het kwik gecompenseerd. Een bijzonder stukje techniek! Overigens hoeft u zich geen zorgen te maken over het kwik, aangezien het veilig behuisd zit in de staafjes.

U bent van harte welkom in onze winkel om deze ovale glaspendule in werkelijkheid te bekijken. Een bezoek aan onze winkel is de moeite waard; er zijn honderden antieke klokken te bekijken en we vertellen u er natuurlijk graag over. Online of telefonisch bestellen is ook mogelijk; de glaspendule wordt dan kosteloos en persoonlijk door ons bij u thuisbezorgd.

Messing kast
Geslepen glas
Achtdaags uurwerk
Gonglagwerk op hele en halve uren
Kwik-compensatieslinger
Frankrijk
Datering: ca. 1880

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze klok is volledig nagezien
  • Drie jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk