Mandylion icoon

Ref.nr: IC06.

De Mandylion-icoon is geïnspireerd op de oude legende van koning Abgar van Edessa. De koning, die ernstig ziek was, zou een gezant naar Christus hebben gestuurd met het verzoek om naar Edessa te komen, om hem te genezen. Christus kon helaas niet aan het verzoek voldoen, maar gaf een apostel een doek mee met daarop een afdruk van zijn gelaat. Toen de zieke koning dit doek aanraakte, genas hij onmiddellijk.

Dit doek van Edessa wordt ook wel het “Door God en niet door mensenhanden gemaakte portret van Christus” genoemd. De naam Mandylion is afgeleid van het Arabische woord voor doek, mandil.

Het oorspronkelijke doek werd in het jaar 944 met een grote ceremonie vanuit Edessa naar Constantinopel overgebracht onder keizer Romanos I Lekapenos en Constantijn VII Porphyrogenetos. Tijdens de verovering van Constantinopel door de kruisvaarders in 1204 en de daaropvolgende plundering verdween het doek spoorloos.

Op de icoon is Christus’ portret op een met letters versierde doek weergegeven. Het doek wordt op dit icoon door de aartsengel Michaël getoond aan de heiligen Florus, Blasius, Laurus en Modestus.

In de privékapel van de Paus is ook een Mandylion-icoon te vinden.

Tempera op paneel
Rusland
Afm. 28 x 23 cm
Datering: 19e eeuw

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze icoon is volledig nagezien
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk