Jugendstil pendule

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Een eiken pendule met typische kenmerken van de jugendstil. Het klokje is voorzien van een messing wijzerplaat en decoratieve messing ornamenten. Het slagwerk is op gong, welke een mooi en diep geluid geeft. Een sierlijk en stijlvol geheel!

De klok is gemaakt door RSM, dat staat voor Reinhold Schnekenburger Mühlheim. Koopman Reinhold Schnekenburger kocht in 1882 de klokkenfabriek in Mühlheim van Rupert Amann. Het bedrijf van Schnekenburger kwam een aantal jaren later in financiële moeilijkheden en Reinhold Schnekenburger zocht nieuwe zakenpartners. Een van deze zakenpartners was Wilhelm Müller. De klokkenfabriek werd toen omgedoopt tot klokkenfabriek Mühlheim. Deze klok stamt dus van vóór de naamsverandering, dus net voor 1900.

De jugendstil, ook wel of art nouveau genoemd, is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het impressionisme. De jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen, zoals klokken, meubels, boeken en sieraden, de architectuur en de schilderkunst. Ondanks grote regionale verschillen zijn er enkele kenmerken die typerend zijn voor de jugendstil of art nouveau: een optimistisch wereldbeeld en geloof in de toekomst, een voorliefde voor het gebruik van nieuwe, moderne technieken en een voorkeur voor ornamentiek. In het uiterlijk van deze klok zien we ook al kenmerken terug van de art deco periode, welke de art nouveau opvolgde.

U bent van harte welkom om eens bij ons in de winkel te komen naar deze, of al onze andere, klokken. Telefonisch of online bestellen kan natuurlijk ook; de klok wordt dan kosteloos bij u thuisbezorgd.

Achtdaags uurwerk
Gonglagwerk op hele en halve uren
Messing wijzerplaat en ornamenten
Eiken kast
Duitsland
RSM – Reinhold Schnekenburger, Mühlheim
Ca. 1880
HxBxD: 34 x 17,5 x 12 cm

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze klok is volledig nagezien
  • Drie jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk