Jugendstil pendule

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Een notenhouten pendule met bescheiden afmetingen en typische kenmerken van de jugendstil. De klok heeft een achtdaags uurwerk, wat inhoudt dat ze ongeveer een week loopt nadat u haar heeft opgedraaid. Ze heeft geen slagwerk en is voorzien van een wijzerplaat met Arabische cijfers en bol glas. De kast is heeft diverse decoratieve messing ornamenten. Een charmant klokje!

De jugendstil, ook wel of art nouveau genoemd, is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het impressionisme. De jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen, zoals klokken, meubels, boeken en sieraden, de architectuur en de schilderkunst. Ondanks grote regionale verschillen zijn er enkele kenmerken die typerend zijn voor de jugendstil of art nouveau: een optimistisch wereldbeeld en geloof in de toekomst, een voorliefde voor het gebruik van nieuwe, moderne technieken en een voorkeur voor ornamentiek. In het uiterlijk van deze klok zien we duidelijk kenmerken van de jugendstil terug.

De klok is gemaakt door Junghans, een bekende naam in de klokkenwereld. Op 15 April 1861 richtte Erhard Junghans met zijn zwager Jakob Zeller Tobler in het Duitse Schramberg het bedrijf Junghans & Tobler op, waar zij klokkenonderdelen op zeer efficiënte wijze produceerden. Vanaf 1866 gingen ze ook hele klokken maken; deze werden ontworpen en gebouwd onder de merknaam Junghans.

In 1875 namen de twee zonen Erhard en Arthur Junghans het beheer over; de bereisde Arthur Junghans had de technische leiding, innoveerde en was de technische ontwerper. Van 1886 tot 1889 was ook de derde zoon van Erhard Junghans, Georg Junghans, in het bedrijf actief.

In 1888 kreeg de firma als handelslogo een vijfhoekige ster met een J in het midden. Vanaf 1890 kreeg de ster acht hoeken, met nog steeds de J in het midden; dit is vandaag de dag nog steeds het logo van Junghans. In hetzelfde jaar werd het legendarische raderwerk ’10’ geïntroduceerd, dat als standaardraderwerk vijftig jaar lang onveranderlijk geproduceerd werd. In 1900 fuseerde Junghans met Thomas Haller tot Gebrüder Junghans AG. In 1903 werd de droom van Arthur Junghans bewaarheid: Junghans was grootste klokkenfabriek ter wereld! Er werd daarna nog samengewerkt en gefuseerd met diverse klokkenbedrijven. Vandaag de dag bestaat het bedrijf Junghans nog steeds; het maakt nu horloges.

Achtdaags uurwerk
Zonder slagwerk
Notenhouten kast

Duitsland
Junghans
HxBxD: 25 x 14 x 10 cm
Datering: ca. 1890

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze klok is volledig nagezien
  • Drie jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk