Josefientje met bol glas

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Een charmant Josefientje met bol glas. Een klein klokje met allure, gemaakt in Duitsland. De klok heeft een achtdaags uurwerk, wat inhoudt dat ze ongeveer een week loopt nadat u haar heeft opgedraaid. Ze heeft geen slagwerk.

Over de makers van het zogenaamde Pfeilkreuz-uurwerk van deze klok is veel bekend. De oprichter van de “Pfeilkreuz” horlogefabriek, Paul Landenberger, trad in 1869 toe tot het bekende bedrijf Junghans. Hij trouwde op 27 augustus 1872 met Frida Junghans, de dochter van oprichter Erhard Junghans. Toen bleek dat het bedrijf Junghans zou worden overgedragen aan de twee Junghans-zonen, richtte Landenberger met een vennoot een eigen klokkenfabriek op die eerst de naam Landenberger en Lang had en in 1883 omgedoopt werd tot Hamburg-Amerikanische Uhrenfabrik.
De naam is ontstaan door het hoofdkantoor van het bedrijf in Hamburg, gecombineerd met de Amerikaanse stijl van de uurwerken. In constante concurrentie met het bedrijf Junghans ontwikkelde het bedrijf zich meer en meer. Van 1876 tot 1905 steeg het aantal werknemers van 50 naar 1000. In 1919 trok de oprichter van het bedrijf, Paul Landenberger, zich terug uit het bedrijf. De oudste zoon Paul werd in 1921 algemeen directeur en de zonen Richard en Kurt, evenals de schoonzoon Paul Gunsser werden directeur. De economisch moeilijke jaren van 1925/26 dwingen het bedrijf om samen te gaan werken met de sterkere concurrent Junghans. Op 1 juli 1926 wordt een belangengemeenschap opgericht die bestaat uit Hamburg-Amerikanische Uhrenfabrik AG, Gebrüder Junghans AG en Vereinigte Uhrenfabriken AG, voorheen Gustav Becker, Silezië.

Achtdaags uurwerk
Geen slagwerk
Mahoniehouten kast
Bol glas
Maker: Hamburg Amerikanische Uhrenfabrik
Duitsland
Hoogte: 32 cm
Doorsnede: 17 cm
Datering: ca. 1900

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze klok is volledig nagezien
  • Drie jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis thuisbezorgd in Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk