Imari porseleinen vaas, kobaltblauw

Ref.nr: .

Helaas is deze vaas reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke stukken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Een grote handbeschilderde Imari porseleinen vaas, in kobaltblauw en ijzerrood op een wit porseleinen achtergrond. De vaas lijkt erg op vaas OM16, maar verschilt licht in kleur en details van de schildering.

Imari-porselein is de Europese verzamelnaam voor Japans porselein dat gemaakt werd in de stad Arita, in de vroegere provincie Hizen, in het noordwesten van Kyūshū, en geëxporteerd vanuit de haven Imari, speciaal voor de Europese exportmarkt. Imari was de transporthaven voor de Arita-waren. De ateliers (kilns) in Arita vormden het hart van de Japanse porseleinindustrie, die zich ontwikkelde in de 17de eeuw, nadat de witte chinaklei was ontdekt in 1616 door de ontvoerde Koreaanse pottenbakker Yi Sam Pyong (Yi Sam-p’young; 1579-1655).

Porselein is een specifieke vorm van keramiek, samengesteld uit kaolien (een weerbarstige, witte kleisoort), kwarts en een veldspaat, en gebakken op een hoge temperatuur. Porselein wordt daardoor hard, doorschijnend, niet poreus en klinkt helder, anders dan bijvoorbeeld aardewerk. Porselein is een Chinese uitvinding. Het is reuk- en smaakloos en verkleurt nauwelijks.

De Imaristijl is herkenbaar aan zijn drie dominante kleuren: het blauw, het ijzerrood en de witte porseleinen achtergrond (deze kleuren zijn niet exclusief). Het geheel is aangekleed met goud. Hoe recenter het bord; hoe meer kleur. In deze vaas is bijvoorbeeld ook wat groen te zien. Al vanaf 1659 werd vanuit Imari porselein naar Europa en het Arabische schiereiland geëxporteerd, in eerste fase door de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) onder het opperhoofd Zacharias Wagenaer. Pas eind van de 17e eeuw kwam het kenmerkende Imari op de markt, met veel bloemen als versiering.

De prijs is exclusief bezorgkosten.

Japan
Handbeschilderd
HxB 62 x 32 cm
Datering ca. 1860

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze vaas is volledig nagezien
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Online reserveren of bestellen mogelijk