Icoon Brandend, niet verbrandend braambos

Ref.nr: .

Helaas is deze icoon reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke iconen ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Het Brandend, niet verbrandend braambos is een Moeder Gods-type dat alleen in Rusland voorkomt. De compositie is opgebouwd uit een achtpuntige ster, die herinnert aan de achtste dag van de heerlijkheid. Deze ster wordt gevormd door twee elkaar snijdende ruiten. Rond de stervorm zijn wolkachtige boogvormen te zien, die samen een soort roos vormen, de niet verwelkende roos. In deze roosvorm staan acht engelen afgebeeld.

In het midden zien we de Moeder Gods, met het Christuskind op haar linkerarm. In haar rechterhand houdt de Moeder Gods de Jacobsladder vast. Deze ladder verwijst naar het visioen van Jacob (Genesis 28:12): “Hij kreeg een droom en zag een ladder die op de aarde stond en waarvan de top tot in de hemel reikte. Langs die ladder gingen Gods engelen op en af”.

In de vier hoeken zien we kleine scènes. In de linker bovenhoek het visioen van Mozes, dat de titel aan deze icoon heeft gegeven. In de rechter bovenhoek, het visioen van Jesaja, waarin de profeet een twijg ziet opbloeien met een bloem, die Christus verbeeldt. In de rechter benedenhoek de droom van Jacob, waarin engelen een ladder op en afgaan. In de linker benedenhoek ziet Ezechiel de Messias door de gesloten poort komen. De gesloten poort wordt gezien als een afbeelding van de menswording van Christus. Maria is volgens deze exegese de deur die toegang geeft tot het paradijs.

Tempera op paneel
Rusland
Afm. 21 x 17,5 cm
Datering: begin 19e eeuw, ca. 1820

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze icoon is volledig nagezien
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk