Icoon Serafim van Sarov

Ref.nr: IC01.

Serafim van Sarov (1754-1833), ook wel bekend als Seraphim van Sarov, wordt vereerd voor zijn wonderen en zijn diepe spirituele inzicht. Zijn iconen worden vaak gebruikt als hulpmiddel bij gebed en meditatie, en dienen als een herinnering aan zijn voorbeeld van nederigheid, toewijding en onophoudelijk gebed. Serafim’s beroemde begroeting, “Christus is opgestaan, mijn vreugde,” benadrukt zijn blijvende vreugde in het geloof en zijn liefde voor alle mensen. Serafim is een van de meest vereerde heiligen van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Iconen met daarop de heilige Serafim dragen meestal rijke symboliek en hebben specifieke kenmerken die zijn heiligheid en spirituele attributen benadrukken. Serafim wordt op deze prachtige icoon afgebeeld in een eenvoudig monnikspij, wat zijn ascetische levensstijl symboliseert. De halo rond zijn hoofd geeft zijn heiligheid en zijn status als heilige van de Kerk aan. Hij draagt een kruis bij zich, wat zijn toewijding aan Christus en zijn ascetische praktijk benadrukt. Zijn lange witte haar en baard symboliseren wijsheid en zijn jaren van toewijding aan God. Onderin de icoon vindt men een inscriptie met onder andere de naam Serafim.

Serafim van Sarov werd als Prochor Moshnin geboren op 19 juli 1754 in Koersk, Rusland. Zijn ouders waren Isidor en Agathia Moshnin, welvarende kooplieden. Zijn vader stierf toen Prochor nog jong was, en zijn moeder voedde hem op in de geest van het orthodoxe geloof. Op jonge leeftijd overleefde Prochor een bijna fataal ongeluk toen hij van een hoog gebouw viel tijdens de bouw van een kerk. Zijn moeder bad voor zijn herstel en na een visioen van de Heilige Moeder Maria genas hij wonderbaarlijk.
Op 19-jarige leeftijd trad Prochor in bij het Sarov-klooster, gelegen in de bossen nabij Sarov. Hij nam de kloosternaam Serafim aan, wat “vurige” of “brandende” betekent, verwijzend naar de Serafijnen, een hogere orde van engelen. Serafim stond bekend om zijn intense ascese en gebedsleven. Hij bracht veel tijd door in afzondering, vastte vaak en bad onophoudelijk. Hij werd ernstig ziek en stond op het punt te sterven, maar genas door een visioen van de Heilige Moeder Maria.
Vanaf 1794 trok Serafim zich terug in de bossen nabij het klooster, waar hij ongeveer 25 jaar als kluizenaar leefde. Hij woonde in een eenvoudige hut, at alleen groenten en kruiden die hij in het bos vond, en bracht lange uren door in gebed. Tijdens deze periode legde hij zichzelf zware geestelijke oefeningen op, zoals het dagelijks reciteren van duizenden Jezusgebeden en het doorbrengen van 1000 opeenvolgende nachten in gebed op een rots, een praktijk bekend als “stolp”. Toen hij op een dag hout aan het hakken was, in het bos vlakbij zijn hut, werd hij door dieven overvallen en in elkaar geslagen.
Hierna keerde hij op last van de bisschop terug naar het klooster, waar hij zich terugtrok in zijn cel. Nadat de Moeder Gods aan hem verschenen was, zo’n 15 jaar later, opende hij pas weer de deur van zijn cel. Na zijn vele jaren in afzondering begon Serafim pelgrims en bezoekers te ontvangen die op zoek waren naar geestelijke leiding en genezing. Hij stond bekend om zijn helderziendheid en wonderbaarlijke genezingen. Serafim had meerdere visioenen van Christus, de Heilige Moeder Maria en andere heiligen. Hij benadrukte de noodzaak van vreugde en liefde in het christelijke leven.
Serafim stierf op 2 januari 1833 terwijl hij in gebed was. Zijn dood werd gezien als een heilig einde voor een man die zijn hele leven aan God had gewijd. Hij werd op 19 juli 1903 heilig verklaard door de Russisch-Orthodoxe Kerk. Zijn feestdag wordt gevierd op 2 januari en 19 juli.

U bent van harte welkom in onze winkel om deze icoon van Serafim van Sarov in werkelijkheid te bekijken. Telefonisch of online reserveren of bestellen kan ook; de icoon wordt dan kosteloos bij u thuis bezorgd.

Rusland
Hout, tempera op paneel
HxB 31 x 27 cm
Begin 20e eeuw, ca. 1910

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze icoon is volledig nagezien
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis wereldwijde bezorging
  • Online reserveren of bestellen mogelijk