Icoon Moeder Gods Tichvinskaja

Ref.nr: .

Helaas is deze icoon reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke iconen ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

De Tichvinskaja is in Rusland de meest bekende variant op het Hodegetria-type. Christus is gekleed in een goudkleurig gewaad en zit naar zijn moeder toe gekeerd, op haar linkerarm. Hij houdt een schriftrol in zijn ene hand en maakt met zijn andere een zegenend gebaar. Kenmerkend voor dit type is dat het rechterbeen onder het linker is geslagen, waardoor de ontblote rechtervoetzool zichtbaar is.

In het jaar 1383 verscheen de Tichvinskaja volgens de legende boen het Ladogameer. Vandaar zweefde zij naar het stadje Tichvin, waar zij aan de oever van de rivier de Tichvinka halt hield. Op deze plaats werd een houten kerk gebouwd en later, in 1560, een klooster gesticht. Aan de wonderdoende kracht van de Tichvinskaja zijn belangrijke historische gebeurtenissen toegeschreven, zoals de mislukte poging van de Zweden in 1613 om het klooster in te nemen en de succesvolle vredesonderhandelingen van Stolbovo in 1617, waarbij Ingermanland en Oostkarelië aan Zweden, en Novgorod weer aan Rusland werd toegewezen.

Het feest van de Tichvinskaja wordt gevierd op 26 juni.

Tempera op paneel
Rusland
Afm. 31 x 26 cm
Datering: 19e eeuw

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze icoon is volledig nagezien
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk