Fusee dial clock Winterhalder & Hofmeier

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Dit is een fusee dial clock, een Engelse schoolklok met snek en ketting. De schoolklok heeft een achtdaags uurwerk, gemaakt in Duitsland. Het uurwerk is genummerd: 22265. De klok heeft een prachtige notenhouten kast. Over de maker, Winterhalder & Hofmeier M. Uhrenfabrik, is veel bekend.

Nikolaus Winterhalder (1710-1743) is waarschijnlijk de eerste klokkenmaker in de Winterhalderfamilie; hij maakt Schwarzwaldklokken met houten wielen en stenen gewichten. Zijn kleinzoon Thomas Winter Halder richtte in 1810 de Winterhalder-Uhrenfabrik op. In 1830 werd de zaak overgenomen door diens oudste zoon Matthew (1799-1863). Het bedrijf floreerde en rond 1850 ging Winterhalder samenwerken met John Hofmeier (1802-1876), de eigenaar van een klein klokkenatelier. Aanvankelijk brachten ze hun klokken in kratten op hun rug naar het buitenland. Johannes Hofmeier LIEP zelf zelfs dertien keer samen met zijn broer Martin naar het Engelse Kanaal, waar hij de boot nam en zijn klokken in Oxford Street in Londen aan de man bracht. Later nam een expeditiebedrijf het transport van hun in Engeland zo geliefde klokken over. Tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog leverde het befaamde W & H aan vele Europese landen, Amerika, Rusland, Japan en China. In 1914 volgde er een korte switch naar de productie van granaatontstekers, als gevolg van het uitbreken van de oorlog, maar in 1919 wordt de klokkenexport weer hervat. Helaas leidde de daaropvolgende wereldwijde economische crisis tot grote financiële problemen binnen het bedrijf. Een jaar na het overlijden van Linus Winterhalder in 1932 stopte het bedrijf te bestaan.

Achtdaags uurwerk
Snek en ketting
Notenhouten kast
Uurwerk: Winterhalder & Hofmeier
Ø 39 cm
Datering: ca. 1890

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze klok is volledig nagezien
  • Drie jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Online reserveren of bestellen mogelijk