Friese Staartklok met wijzerplaatthema Handel

Ref.nr: F01.

We zien veel Friese staartklokken voorbij komen, maar dit is een exemplaar dat direct onze aandacht trok.

Op de prachtige, sprekende wijzerplaat met thema Handel* zien we een kade met een Fluitschip op de achtergrond. Vooraan staan de vaten die op de kar geladen worden en zijn de heren handelaren druk in gesprek. Het Fluitschip, een driemaster met een relatief smal dek en een brede, vlakke bodem, was speciaal ontwikkeld voor de handel in Nederland. Benedendeks had het een ideale, ruime laadruimte en bovendeks was een goed overzichtelijk geheel, waardoor er minder bemanningsleden nodig waren. Bijkomend voordeel van dit schip was dat de tolheffers in het Deense Helsingor, dankzij het smalle dek, de laadcapaciteit niet goed konden beoordelen. Hierdoor viel de verplichte tol goedkoper uit.

Achterop de klok vindt men de signering ‘Napjes’ (uit Sneek) en de datering van de klok, 1829. De eikenhouten kast is in goede staat en wordt bovenop gesierd door houten beelden van Atlas en bazuin blazende engelen.

De klok een vierentwintig-uurs gaand werk heeft slagwerk op twee bellen, met kwartierslag. Zoals al onze klokken is ook deze klok tot in de puntjes gerestaureerd. Dit prachtige stuk historie is dus een zorgeloze klok, waarvan u nog vele jaren plezier zult hebben!

* De handel die tussen 1600 en 1850 vanuit Nederland naar de Oostzeegebieden plaatsvond, wordt ook wel de Moedernegotie genoemd. Het was een handel voornamelijk in bulkgoederen. Nederland exporteerde zuivel van eigen bodem, specerijen en bijzondere zaken uit de koloniën en wijn uit de Bordeaux. De import betrof vooral hout en graan uit de Baltische landen, wapens en ijzer uit Zweden en verder pek, teer, zout en dierenhuiden. De zeehandel was de voornaamste bron van de toenemende welvaart in de Nederlanden. Met het graan werd de steeds groeiende bevolking gevoed en met het hout werden de schepen gebouwd die weer nodig waren om de handel verder te laten groeien. (bron: Klokken vertellen)

Slagwerk op twee bellen
Eikenhouten kast
Napjes (Sneek)
Nederland
HxB: 149 x 40 cm
Datering: 1829

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze klok is volledig gereviseerd
  • Drie jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk