Engelse staande klok met scheepjesmechaniek

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Bijzonder aan deze Engelse staande klok is het scheepjesmechaniek. In de hoeken van de beschilderde wijzerplaat ziet u Europa, Azië, Afrika en Amerika, met het bewegende schip als verbinding daartussen.

Over de maker van de klok is het een en ander te vinden in de literatuur. In het boek Watchmakers & Clockmakers of the World, Volume 1, van G.H. Baillie worden twee Atkinsons genoemd die als klokkenmaker werkten in Gateshead gedurende het eind van de 18e eeuw: James Atkinson, van wie bekend is dat hij werkzaam was van 1770 tot 1777 en Joseph Atkinson, die van 1775 tot ongeveer 1804 werkzaam was. In 1804 overleed hij. Waarschijnlijk waren de twee broers. Door deze klok te vergelijken met de klokken van James en Joseph die we vonden in de literatuur, vermoeden we dat deze klok van de hand van Joseph is. In de handelsgids Mitchell’s Directory of Newcastle upon Tyne & Gateshead van 1801 staat hij geregistreerd aan Low Church Street in Gateshead. Na zijn dood zette zijn weduwe de onderneming voort.

Achtdaags uurwerk met slagwerk op de hele uren
Scheepjesmechaniek
Secondewijzer
Mahoniehouten kast
Maker: Atkinson, Gateshead
Hoogte: 213 cm
3 jaar garantie
Datering: ca. 1800
Verkocht