Engelse lantaarnklok voor het Ottomaanse rijk

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Deze Engelse lantaarnklok voor het Ottomaanse rijk is gemaakt door de Londense klokkenmaker William Kipling, voor wat meestal ‘de Turkse markt’ genoemd wordt. Correcter is om te spreken over het Ottomaanse Rijk, dat in de 17e eeuw het grootste deel van Oost-Europa omvatte, tezamen met delen van Azië, en stukken rondom de Middellandse zee, waaronder Noord-Afrika. Een handjevol Londense klokkenmakers, waaronder William Kipling, was gespecialiseerd in klokken voor deze export markt. Vooral lantaarnklokken waren bijzonder populair in deze gebieden. De klokken, waaronder ook dit exemplaar, waren voorzien van zogenaamde Turkse cijfers; een vorm van het klassiek Arabisch dat in het grootste deel van het Ottomaanse Rijk begrepen werd.

Over de maker, William Kipling, is veel bekend. Hij werd geboren in Noord-Engeland in 1680 of 1681 en ging in 1695 in de leer bij klokkenmaker Thomas Johnson in Londen. Een hele afstand voor een jonge jongen, zeker in die tijd! Gelukkig woonden er familieleden (ook ambachtslieden) in de buurt die een oogje in het zeil konden houden. In 1702 was Kipling klaar met zijn opleiding en bleef hij nog drie jaar in dienst bij zijn meester. Vanaf 1705 was hij zelfstandig werkzaam als klokkenmaker, tot ongeveer 1742. Zijn werkplaats was gevestigd aan Broad Street, Ratcliffe Cross, in Londen.

In 1715 trouwde Kipling met Elizabeth Johnson, die nog best wel eens de dochter van zijn meester zou kunnen zijn geweest. Dat gebeurde namelijk regelmatig in die tijd. Ze kregen vier kinderen: William (1716), Elizabeth (1719, helaas datzelfde jaar overleden), John (1722) en Jane (1724). William Kipling overleed in 1757 en liet een aanzienlijke erfenis achter. Van klokkenmakersleerling tot gentleman, niet slecht!

Bron: Brian Loomes

Signatuur in de toog:
William Kipling, London
Gemaakt voor het Ottomaanse Rijk
Datering: ca. 1730

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • De lantaarnklok is volledig nagezien
  • 3 jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk