Elektrische klok Atelier Vaucanson

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Onlangs kregen we de kans om een aantal klokken in te kopen van een verzamelaar van elektrische uurwerken. Daar ging ons hart sneller van kloppen, want wát een prachtverzameling! We hebben de mooiste klokken uitgezocht en dit was er één van.

Een prachtige elektrische klok van Atelier Vaucanson in Parijs. Het uurwerk is bevestigd op een marmeren achterplaat en heeft een kast van notenhout en glas. De klok heeft een centrale secondewijzer en geen slagwerk; hij is dus ook geschikt voor liefhebbers van een ‘stille’ klok. De afkorting Bte SGDG op de emaille wijzerplaat staat voor “Breveté Sans Garantie Du Gouvernement”, een bepaald type patent.

De klok is voorzien van het zogenaamde Hipp toggle principe, genaamd naar de uitvinder ervan: Matthäus Hipp. Rond 1842 paste hij dit principe al toe, maar pas in 1869 vroeg hij hiervoor in de USA patent aan. Eén van zijn andere uitvindingen was de chronoscoop, een instrument dat een gebeurtenis tot op 1/1000 ste van een seconde kan meten.

Het Hipp toggle mechanisme werkt als volgt. Een palletje (de Hipp toggle) dat vrijelijk van links naar rechts, en omgekeerd, over een inkeping, geplaatst op het bovenste van twee elektrische contacten, beweegt, vormt de basis van deze uitvinding. In zijn eerste klokken is dit palletje nog onder de slinger geplaatst. Als gevolg van het langzaam afnemen van de slingeruitslag zal het palletje op een gegeven moment niet meer over de inkeping glijden maar erin vallen. De veer wordt nu naar beneden gedrukt, maakt contact met de veer daaronder en bekrachtigt een elektromagneet. Deze elektro-magneet is onder de slinger, net naast het nulpunt, geplaatst en trekt dan een weekijzerplaatje, verbonden aan de slinger, aan waardoor de uitslag van de slinger weer toeneemt. In zijn latere modellen zijn de contacten boven de slingerlens geplaatst en hangt het palletje aan het onderste contact, de inkeping is nu aan de slinger bevestigd. Wanneer de slinger naar links beweegt licht het een heveltje op dat bij het naar rechts gaan van de slinger een telrad telkens één tand verzet. Dit telrad drijft de wijzers van de klok aan. Hoewel de energie die nodig is om de contacten te sluiten, onttrokken wordt aan de slinger, wordt dit slechts met grote tussenpozen gedaan, terwijl de slinger door de nulpositie gaat, waar zijn kinetische energie maximaal is. De beïnvloeding van de vrijheid van de slinger blijft daardoor uiterst beperkt. Hipp was de eerste die een telrad gebruikte bij het meten van tijd.

Een bijzondere klok dus, waar heel veel over te vertellen valt!

Elektrisch uurwerk
Vaucanson Paris
Geen slagwerk
Frankrijk
Marmeren achterplaat
Notenhouten kast
HxBxD: 44 x 24 x 11 cm
Datering: ca. 1920

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • De elektrische klok is volledig nagezien
  • Certificaat van echtheid
  • 3 jaar garantie
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk