Franse Elektrische Brillié slaafklok

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Onlangs kregen we de kans om een aantal klokken in te kopen van een verzamelaar van elektrische uurwerken. Daar ging ons hart sneller van kloppen, want wát een prachtverzameling! We hebben de mooiste klokken uitgezocht en dit was er één van.

Deze slaafklok is van het beroemde Franse merk Brillié. Oorspronkelijk werd ze aangedreven door een moederklok, maar ze is zelfstandig werkend gemaakt door middel van een pulsgever. De klok heeft een leuke, typische jaren ’50-look en geen slagwerk; hij is dus ook geschikt voor liefhebbers van een ‘stille’ klok.

Over de maker van de klok is niet heel veel bekend. Brillié werd opgericht in 1898 in Levallois door Charles Vigreux en Lucien Brillié onder de naam Société en Nom Collectif (SNC) Charles Vigreux et Lucien Brillié. In 1900 t/m 1910 heette het bedrijf SNC Brillié Frères om uiteindelijk in 1912/ 1913 te worden gewijzigd in SA Brillié Frères. Deze naam werd gehandhaafd tot het eind van het bestaan van het bedrijf in 1981.
Omstreeks 1908 verscheen de eerste Brillié klok, bestemd voor de Sterrenwacht van Parijs (Observatoire de Paris). Deze klok werd ontwikkeld door de gebroeders Brillié met Charles le Roy, op basis van een klok van de Franse natuurkundige Charles Féry. De vorm van de magneet van Féry werd gewijzigd om een meer uniform magnetisch veld te krijgen. Verantwoordelijk voor de verandering was Marius Lavet (die later de eerste transistor geschakelde klokken voor Ato ontwikkelde). Deze klok had de vorm zoals we die tot heden kennen. (Bron: Paul Hageman)

Elektrisch uurwerk
Oorspronkelijk een slaafklok
Geen slagwerk
Brillié
Frankrijk
Metalen kast
HxBxD: 20 x 20 x 8,5 cm
Datering: ca. 1950

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • De klok is volledig nagezien
  • Certificaat van echtheid
  • 3 jaar garantie
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk