Deventer staande klok

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

De staande klok van Jacobus de Vries uit Deventer

Onlangs hebben wij een heel bijzondere staande klok kunnen aankopen: een Deventer klok uit ca. 1760, gemaakt door Jacobus de Vries.

Jacobus de Vries was een Deventer klokkenmaker uit de 18e eeuw. Er is ook een klokkenmaker bekend die Albartus de Vries heette, ook uit Deventer. Vermoedelijk zijn zij familie.

Een 18e-eeuwse Deventer klok is uiterst zeldzaam, er zijn er slechts vier bekend. Van Jacobus de Vries zijn drie klokken bekend, twee staande en één hangend. De andere staande klok is te vinden op een landgoed in Vorden.

De klok is tot 1992 in het bezit geweest van de familie Birnie, een bekende Deventer plantersfamilie met plantages in Nederlands Indië. Zij bezaten en bewoonden een majestueus en monumentaal pand tegenover de Waag aan de Brink in Deventer. Volgens overlevering is de klok in ca. 1760 door de familie Birnie rechtstreeks van Jacobus de Vries gekocht.

Van 1992 tot 2017 is de klok in particulier bezit geweest en onlangs bij ons te koop aangeboden. Wij hebben niet lang hoeven nadenken om zo’n uniek stuk in ons bezit te krijgen.

Over de klok:

De kast:
De kast is van eikenhout en is gefineerd met wortelnoten. De voet is uitgevoerd met zogenaamde knieen. Op de deur zit als slingervenster een messing gietstuk met Europa op de stier. De kap heeft ¾ kolommen en een gesneden kuif in Louis XV stijl. Op de kap staan 3 gedraaide , gesneden en vergulde vazen.

Het uurwerk:
Het uurwerk is uitgevoerd met ankergang, kwartierslagwerk op twee bellen en wekker. De gangduur is acht dagen. De wijzerplaat heeft aanduidingen van: Uren, minuten en seconde, datum maan en maand.

Datering:
ca. 1760

Achtdaags uurwerk met ankergang, kwartierslagwerk op twee bellen en een wekker. Secondewijzer, datum, maan en maand.
Eikenhouten kast, gefineerd met wortelnoten.
Gesigneerd: Jacobus de Vries – Deventer, Nederland
Hoogte: 273 cm
3 jaar garantie
Datering: ca. 1760

Verkocht