Christus Mandylion icoon

Ref.nr: .

Helaas is deze icoon reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie iconen in ons assortiment! Klik hier voor een groot deel van onze collectie. Of, nog beter, kom naar onze winkel, waar u ook onze állernieuwste aanwinsten vindt. Een bezoek is zeker de moeite waard!

De Christus Mandylion icoon is geïnspireerd op de oude legende van koning Abgar van Edessa. De koning, die ernstig ziek was, zou een gezant naar Christus hebben gestuurd met het verzoek om naar Edessa te komen, om hem te genezen. Christus kon helaas niet aan het verzoek voldoen, maar gaf een apostel een doek mee met daarop een afdruk van zijn gelaat. Toen de zieke koning dit doek aanraakte, genas hij onmiddellijk.

Dit doek van Edessa wordt ook wel het “Door God en niet door mensenhanden gemaakte portret van Christus” genoemd. De naam Mandylion is afgeleid van het Arabische woord voor doek, mandil.

Het oorspronkelijke doek werd in het jaar 944 met een grote ceremonie vanuit Edessa naar Constantinopel overgebracht onder keizer Romanos I Lekapenos en Constantijn VII Porphyrogenetos. Tijdens de verovering van Constantinopel door de kruisvaarders in 1204 en de daaropvolgende plundering verdween het doek spoorloos.

Op de icoon is Christus’ portret op een met gouden bloemmotieven versierde doek weergegeven. Drie engelen houden het Mandylion aan de knopen omhoog en het doek valt in plooien neer. Kenmerkend is de baard van Christus, die in een punt eindigt. In Rusland wordt de voorstelling dan ook wel “Christus met de Natte Baard” genoemd.

In de privékapel van de Paus is ook een Mandylion-icoon te vinden.

Rusland
Tempera op paneel
27 x 22 cm
19e eeuw

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze icoon is volledig nagezien
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk