De barometer is een instrument waarmee de luchtdruk kan worden gemeten. Luchtdrukverschillen hangen samen met het passeren van hoge en lage drukgebieden. De ontdekking van de barometer was dan ook het begin van de meteorologie, de wetenschap van het bestuderen en voorspellen van het weer. Barometers werden in eerste instantie alleen gebruikt door wetenschappers. Pas aan het eind van de 17e eeuw werd de barometer ook bij enkele heel welgestelden in huis aangetroffen.

Het meten van de luchtdruk met gebruik van kwik is een uitvinding van de Italiaanse wetenschapper Evangelista Torricelli (1608-1647).  Later schreef Christiaan Huygens een belangrijke verbetering aan de buis van Torricelli op zijn naam. Huygens ontwierp in 1672 namelijk de contrabarometer. Deze barometer had een u-vormige buis en was een stuk nauwkeuriger dan zijn voorganger.

Aanvankelijk werden veel barometers in Engeland gemaakt. Later nam ook de productie in Nederland en Frankrijk toe. Helaas zijn er maar weinig originele 17e-eeuwse barometers bewaard gebleven.

In onze collectie vindt u enkele prachtige 18e-,19e- en 20e-eeuwse antieke barometers. We vertellen u er graag meer over! Online of telefonisch bestellen is uiteraard ook mogelijk. We komen de barometer dan kosteloos persoonlijk bij u bezorgen.