Amsterdams staand horloge – Pieter Klock

Ref.nr: .

Helaas is deze klok reeds verkocht. Maar we hebben nog heel veel andere mooie antieke klokken in ons assortiment! Klik hier voor de volledige collectie.

Een fantastisch Amsterdams staand horloge, gemaakt door klokkenmaker Pieter Klock uit Amsterdam.

De klok stamt uit de eerste helft van de 18e eeuw en is voorzien van achtdaags uurwerk en volledig belslagwerk op hele en halve uren, ook wel Dutch striking genoemd. De klok heeft een bronzen wijzerplaat met bronzen hoekstukken die de vier jaargetijden uitbeelden en een fraaie verzilverde cijferring. Het uurwerk is voorzien van datummechaniek, secondewijzer, maanschijf en hoogwaterstand. De kast van de klok is gemaakt van eiken en gefineerd met wortelnotenhout. Bovenop de klok beelden van Atlas en twee bazuinblazende engelen. Inclusief beelden heeft de klok een hoogte van 268 centimeter.

Pieter Klock (of wel bekend als Pieter Klok, of Clock) uit Amsterdam is een gerenommeerd klokkenmaker. Hij werd geboren in Uithoorn in 1665. Het ondertrouwregister vermeldt: “Pieter Klock van den Uythoorn horlogimaker , 38 jr (?), Kalverstraat (?) op 27 juli 1703 met Maria Kramer 20 jr. Gestorven in Amsterdam op 10 maart 1744.”

Pieter was klokkenmaker en schilderijenhandelaar. Zijn werkplaats was aan het Singel en later in de Kalverstraat bij de Osjessluis. Zijn zoon Martinus, bij wie hij later inwoont, wordt geboren op 18 mei 1721. In 1716 maakte hij een lijst met “goede mannen” op verzoek van het stadsbestuur; een register van de belangrijke en beste uurwerkmakers. In 1704 werd een dergelijk register gemaakt door Steven Huygens en Pieter Klock werd daar ook op genoemd.

Achtdaags uurwerk
Datum, secondewijzer, maanschijf, hoogwaterstand
Volledig belslagwerk op hele en halve uren (Dutch striking)
Eiken, gefineerd met wortelnoten
Messing wijzerplaat en hoekstukken, verzilverde cijferring
Hoogte: 268 cm
Datering: ca. 1725

Verkocht

Een goed gevoel bij Melenhorst

  • Deze klok is volledig nagezien
  • Drie jaar garantie
  • Certificaat van echtheid
  • Verzorgde winkel en heldere prijzen
  • Persoonlijke service en advies
  • Gratis bezorging binnen Nederland en België
  • Online reserveren of bestellen mogelijk